Gelişim Geriliği
Gelişim Geriliği Nedir?
Bebeklerinizin ve çocuklarınızın yaşıtlarından geri kaldıkları durumlarda Gelişim Geriliği sorusunun yanıtını arıyor olabilirsiniz. Gelişim süreçlerinde olumsuz etkilendikleri faktörleri göz önünde bulunduracak olan uzmanlarımızdan destek alabileceğinizin altını çizmekteyiz. Özellikle 0-3 yaş aralığında öğrenmeye ve gelişimlere açık oldukları dönemlerde görülen gelişimsel bozukluklarda ve geri kalma durumlarında problemin tespitini gerçekleştirerek en uygun programları hazırlıyoruz. Her çocuğa özel olarak oluşturulacak tedavi programlarımız sayesinde erken teşhis dönemlerinde hızlı bir ilerleme kaydediyoruz. Böylelikle çeşitli testleri gerçekleştirerek kaba motor becerileri, ince motor becerileri, problem çözme becerisi ve kendine bakım becerilerinde mevcut durumları hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Oyun kurma ve sosyal ilişkilerinde sorun yaşadığını tespit ettiğimiz çocuklarınızın duyusal alanlarda yaşayabilecekleri geriliklere yönelik tedavi programlarımızı uyguluyoruz.
Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarınızın gelişim sürecinde bazı önemli gözlemleri gerçekleştirerek Gelişim Geriliği olup olmadığına dair fikir sahibi olabilirsiniz. Her çocuğun benzersiz bir gelişim hızı olduğunu göz ardı etmeden ve bazı yönergeleri uygulayarak yaşlarına göre hangi davranışları sergilediğini gözlemleyebilirsiniz. Gelişimsel dönüm noktalarında 3 aydan başlayarak 2 yaşının sonuna dek beklentilere ne kadar yanıt verdiklerini değerlendirebilirsiniz.
Bu aşamada 3 ay ile 1 yaş arasında:
- Nesnelere ulaşması ve kavraması,
- Başını kendi başına destekleyebilmesi,
- Nesneleri ağzına götürmesi,
- Yakın çevreye gülümseyerek tepki vermesi,
- Yeni yüzlere dikkatli bir şekilde bakması,
- Yüksek seslere tepki vermesi veya sesleri taklit etmeleri,
- Tek elle uzanarak nesnelere ulaşması ve her iki yönde yuvarlanması,
- Ebeveynlerinin sevgisine aynı şekilde karşılık vermesi,
Emeklemesi ve destekle ayakta durması gibi beklenen iletişim, motor, sosyal becerilerini takip ederek gelişim konusunda problem yaşayıp yaşamadığını gözlemleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun 1 yaşından itibaren;
- Anne veya baba gibi tek kelimeleri çıkarması,
- Gizlenen nesneleri aramaları çabasına girmesi,
- Topuktan parmak ucuna doğru yürümesi gibi gelişim becerilerini takip etmeniz gerekmektedir.
Yaklaşık 2 yaşından itibaren ise;
- İsteğini ifade edebilecek iki kelimelik ifadeleri kullanması,
- Konuşma becerisini günlük yaşamda ve acil durumlar dışında da kullanması,
- Kendisine verilecek kolay talimatları gerçekleştirmesi ve kelimeleri taklit etmesi gerekmektedir.
Tüm bu düşünme ve iletişim becerilerinde eksiklikleri görmeniz durumunda uzman ergoterapistlerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Gelişim Geriliği Hizmetlerimiz
Gelişim Geriliği hizmetlerini sunan ve alanında uzman olan ergoterapistlerimiz, çocuklarınızın hangi alanlarda geride kaldığını ve bunun nedenlerini araştırmaktadır. Yapacağımız değerlendirmeler neticesinde çocuğunuzun kendi kendine bakımı konularını alarak hangi seviyede olduğunu değerlendirmekteyiz. İletişim, düşüne, motor becerileri, kişisel ve sosyal beceriler gibi alanların hangisinde geri kaldığını belirleyerek, gelişimlerine yardımcı olacak tedavi planlarını gerçekleştirmekteyiz. Çocuklarınızın yaşıtlarıyla arasındaki farkı erken süreçte hissetmeniz halinde, uzmanlarımızla yapacağınız görüşmelerde aktaracağınız bilgilerin yapacağımız gelişim testlerine zemin oluşturacağını vurgulamaktayız. Yaşıtlarına göre yetersiz kaldıkları beceri ve gelişim seviyelerine ulaşabilecekleri eğitim programlarımızdan faydalanabileceksiniz.