Ergoterapi ve Duyu Bütünleme
Sağlık alanında bir bilim dalı olan Ergoterapi, Sağlık Bilimleri Fakültesinde 4 yıllık bir bölümdür. Ergoterapi alanında eğitim alan bireyler ergoterapist olarak göreve başlar. Duyu bütünleme terapisi ise duyusal bilgiyi düzenlemede sorun yaşayan çocuklara ergoterapistler tarafından uygulanan tedavi şeklidir.
Ergoterapi ve Duyu Bütünleme; birisi başlı başına tıp alanında bir bilim dalı iken diğeri de tedavide bir terapi yöntemidir.
Duyu Bütünleme
Duyu bütünleme; bireyin kendisinden ve çevresinden gelen uyarıları duyusal organlarla;
- Görme
- Dokunma
- İşitme
- Acı – tatlı – ekşi tat alma
- Koku
doğru olarak organize ederek beyne ulaştırılmasında ve vücudu çevreye uygun olarak kullanmaktır. Nörolojik bir işlem olarak karşımıza çıkan duyu bütünleme sorunları çocuklarda ve yetişkinlerde uygulanan duyu bütünleme terapileri ile tedavi edilir.
Duyusal organlar tarafından çevreden gelen uyarılara doğru biçimde beyne ileten ve beyinde de farklı işlevlerden geçerek vücudun çevreye uyumlu davranışlar sergilemesi duyusal bütünleme sürecidir. Sürekli gelişim içerisinde olan insan, farklı uyarıcılarla duyusal entegrasyon sağlamak için yaşam boyu gelişim içerisindedir.
Duyusal bütünleme sorunu yaşayan çocuklarda problemler birbirinden farklı olarak karşımıza çıkabilir. Örneklendirecek olursak; Kimi çocuk çok hareketli iken kimisi fazla hareket etmek istemez. Bu yönde oyunlar tercih edebilir. Yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, konuşma bozuklukları, sakarlık, yüksek sesten rahatsız olma gibi davranışlar görülebilir.
Duyusal bütünleme bebeklerde görülebilir. Ergoterapistler tarafından gözlenen duyu bütünleme problemleri bebeklik döneminde tedavi edilmez ise bebek yaş aldıkça sıkıntılar büyür.
Duyu Bütünleme Terapisi
Ergoterapistler tarafından duyu bütünleme problemi yaşayan bebeklere, çocuklara, yetişkinlere yaş sınırı olmadan farklı yöntemlerle terapi uygular. Ergoterapistler tarafından çocuğun veya yetişkinin terapiye ihtiyacı olup olmadığı belirlendikten sonra çocuğun duyusal ihtiyacına göre terapi programı düzenlenir.
Duyu Bütünleme Terapisi Hangi Tanı Gruplarına Sürekli Uygulanır?
Kurumumuzda konusunda uzman ergoterapistler tarafından her yaş grubuna duyu bütünleme terapisi uygulanır. Aile ile iş birliği içerisinde bebekler ve çocuklara uygun materyallerle süreç değerlendirilir. Sıklıkla terapi uygulanma ihtiyacı olan gruplar;
- Duyu bütünleme sorunları yaşayan bebek, çocuk, yetişkinler
- Hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, uyku sorunları, yeme sorunları yaşayan çocuklarda
- Down sendromu, disleksi, otizm, serabral palsi, genetik problemler, öğrenme güçlüğü ve konuşma sorunları yaşayanlara belirlenen terapi yöntemleri uygulanır.