Gelişim Geriliği
Gelişim geriliği, çocukların doğdukları andan itibaren biyolojik veya çevresel nedenlerden dolayı gözlemlenen normal gelişimlerini sağlayamamasıdır. Bebekler, çocuklar çok hızlı şekilde fiziksel ve zihinsel anlamda gelişir. Biyolojik nedenlerden kaynaklanan gelişim geriliği tam olarak tedavi edilemezse de çevresel faktörlerden kaynaklanan sorunlar yoğun özel eğitim programları ile tedavi edilebilir.
Olumsuz çevresel şartlar, anne babanın veya çocuğu birebir bakımı ile ilgili kişilerin çocuğa dışarıdan yeterince uyarıcı sunmaması, beslenme yetersizliği, çocuğun ihmal edilmesi çocuğun olması gereken gelişimini olumsuz etkiler.
Gelişim Geriliği Belirtileri
Gelişim geriliği belirtileri, öncelikle çocuğu kendi yaşıtları ile kıyaslamadan çocuğun ay ve yaşlarda beklenen becerilerini kazanıp kazanmadığına göre değerlendirilebilir. Her çocuğun farklı bir gelişim süreci vardır. Özellikle çalışan anne ve babaların çocuğu ile tam olarak ilgilenememesi onunla oyunlar oynanamaması, etkinlik yapmaması, çocuğun sürekli kapalı bir odada tutulması, sokağa çıkartılmaması gibi durumlarda gelişim geriliği gözlenebilir.
Gelişim geriliği sadece zihinsel olarak değil fiziksel, sosyal, konuşma bozukluğu olarak karşımıza çıkabilir. Eğer çocuk belli dönemlerde kazanmış olması gereken becerileri kazanamadı ise gelişim geriliğinden bahsedilir. Konuşma becerisini yaşıtlarına göre kazanamamış veya çocuk kendi geliştirdiği bir dilde kendini ifade ediyor ise bu konu üzerinde durulmalıdır. Erken teşhis her zaman tedavide büyük rol oynar.
Gelişim geriliği Sakarya konuşma becerilerinin dışında, koşma, yürüme, motor becerilerinde de görülebilir. Çocuğun arkadaşları ile oyun oynaması sosyal becerilerinin kolaylıkla kazanılmasını sağlar.
Gelişim geriliği uzman pedagoglar tarafından yapılan klinik değerlendirme ve Denver tarama testi ile yapılabilir. Düzenli ve belirli dönemlerde pedagog kontrolünden geçen bebekler anne babanın göremediği gelişim geriliğini önceden tespit ederek erken teşhis ile tedaviye başlar. Burada belirtmek gerekirse; anne babalar genellikle gelişim geriliğini kabul etmekte direnebilir. Olması gereken becerileri zamanla kazanabileceklerini düşünebilirler. Böyle bir düşünce sadece zaman kaybıdır.
Gelişim Geriliği Tedavisi
Kurumuzda uzman pedagoglar tarafından teşhis edilen gelişim geriliği özel olarak hazırlanan eğitim programı ile tedavi edilebilir. Uzman pedagog çocuğun yaşam alanını yatak odasını, oyun odasını, oturma odasını yani çocuğun yaşadığı tüm alanı çocuğun gelişimine katkı sağlayacak şekilde düzenler. Erken teşhis, uzman pedagog ve aile iş birliği ile tedavi başarıya ulaşır.