Telefon
Konum
WhatsApp
İnstagram
İletişim Bilgileri

Sakarya Duyu Bütünleme

Sakarya Duyu Bütünleme

Sakarya Duyu Bütünleme

Sakarya duyu bütünleme çocuk gelişiminde günümüzde oldukça sıkça duyduğumuz duyu bütünleme, çevreden ve vücudumuzdan alınan duyusal bilgilerin doğru şekilde yorumlama becerisidir. Çevreden duyu organları ile alınan ışık, ses, koku, tat gibi uyarıcılara uygun şekilde davranışın oluşturulması gerekir. Fakat çocuk duyu bilgilerini uygun ve doğru şekilde organize edemiyor ise duyu bütünleme bozukluğundan söz edilebilir.

Çocukluktan itibaren başlayan duyu bütünleme bozukluğu bireyin hayatı boyunca devam edebilir. Bu da bireyin okul yaşantısında, sosyal hayatında, iş yaşamında ve aile yaşantısında birçok zorlukla başa çıkması demektir. Uzmanlar duyu bütünleme bozukluğunun nörolojik olduğu konusunda fikir beyan eder. Bireyin bedenini çevreden gelen duyu bildirimlerine uygun olarak kullanabilmesi, davranması yaşam aktivitesine doğru yansır.

Öğrenme ile duyu bütünleme arasında doğrudan ilişki vardır. Dışarıdan gelen duyusal bilgiler beyine gelerek anlamlandırılır. Birey davranışları planladığına göre; duyusal bütünleme yeteneği fazla olan bireylerin öğrenme becerisi de daha kolay ve hızlı olur.

Duyusal Bütünleme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Nörogelişimsel bozukluk olan duyusal bütünleme bozukluğu belirtileri bireyin çevreden gelen duyu bilgilerine karşı aşırı duyarsızlık veya aşırı tepki göstermesidir.

  • Gürültüye karşı aşırı tepki veya tepkisizlik
  • Duyma problemleri
  • Işıktan, güneşten, hareketli nesnelerden rahatsız olma
  • Günlük aktivitelerde takıntılı davranışlar veya umursamazlık
  • Belirli yiyecek, koku, eşyalardan rahatsız olma

gibi belirtiler gösterebilir.

Burada şunu belirtmek gerekir; duyu bütünleme bozukluğu evde sürekli kapalı büyüyen, teknolojik aletlere bağımlı ve akranları ile iletişim kurmayan, oyun oynamayan çocuklarda sık görülür.

Bazen çocuklara anne – babalar çok korumacı davranır. Mesela çocuk sürekli kucakta, kaç yaşına gelmesine rağmen akranları ile oyun oynamamış, hiç düşmemiş olabilir ki; bu tür çocuklarda da duyu bütünleme bozuklukları gelişebilir.

“Çocuğun Keşfetmesine İzin Verin” Çocuğun motor gelişimi üzerinde keşfetmenin olumlu etkileri yadsınamaz.

Sakarya Duyu Bütünleme Terapisi

Sakarya duyu bütünleme terapisi çocukluk yaşta başlayan belirtileri tespit ederek bunların doğru yönetilmesini sağlar. Terapiler çocukların yaşamları boyunca çevreden gelen duyusal uyaranlara karşı doğru anlamlandırmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Çocuğun ihtiyacına göre belirlenen tedavi yöntemleri oyunlar, aktiviteler, özel egzersizlerle çocuğun duyusal uyaranlara adapte olmasına yardımcı olur. Duyu bütünleme terapi yöntemleri fizyoterapi çocuğun motor gelişimini katkıda bulunur.

Ergoterapi duyu bütünleme terapisi çocuğun günlük aktiviteleri ihtiyaçlarını karşılaması için işlevlerini ve motor becerilerini geliştirilmesine yardımcı olur. Çocukların çevrelerinde değişiklikler yapılarak çevresel uyaranlara karşı daha iyi uyum sağlamalarını sağlanır.

Duyu bütünleme terapisi aile ile birlikte yürütülür. Çocuğun gelişimine;

  • Sakarya Kaba Motor TerapisiSakarya İnce Motor Terapisi Sakarya Algı Motor Terapisi ile yardımcı olur.

Terapilerle çocuğun yaşamı boyunca yaşamını etkileyebilecek zayıf duyularını tespit edip geliştirerek hayatlarını kolaylaştırır.