Sakarya Oyun Terapisi
Sakarya oyun terapisi çoğunlukla çocuklar için uygulanan bir psikoterapi gibi görünse de yetişkinlerde de kullanılır. Çocuklar bazen kendilerini sözlü veya bilişsel olarak ifade edemeyebilir. Bazı konuları konuşmaktan kaçınabilir. Çocuğun duygu ve düşüncelerini, yaşadığı psikolojik zorlukları Oyun terapisi yöntemi ile çocukla iletişime geçerek teşhis ve tedavi yöntemi belirlenir. Çeşitli davranış bozukluklarının tedavisi, sorunlarla başa çıkma yöntemleri geliştirme ve becerileri kazanım sağlanır.
Oyun, kelimesi ne kadar büyük bile olsak içimizi kıpır kıpır eder. Oyun çocuklar için eğlence dışında kendilerini doğru olarak ifade edebildikleri önemli bir aktivitedir. Çocuklar kendi içlerinde yaşadıkları veya dışarıdan maruz kaldıkları problemleri kelimelere dökemeyebilir. Oyun terapisi bir anlamda uzman psikologlar tarafından doğal iletişim kurularak çocuğun yaşadığı duygusal sorunlar, travmalar, stres gibi olumsuzlukları oyun aracılığı ile anlayarak çocuğa uygun çözümler sunar. Terapist, oyun süresince çocuğun rahat hissetmesini sağlayarak çocuğun kendisini ifade etmesini sağlar.
Oyun terapisi Sakarya, çocuğa uygun oyuncaklar, materyaller ve özel bir ortamda işinde uzman oyun terapisti tarafından uygulanır. Oyunla çocukla doğal olarak kurulan iletişim ile çocukların kendilerini güvende ve rahat hissetmeleri sağlanır. Terapide çocuğun hayal gücü önceliklidir. Oyuncak seçimi buna göre yapılır. Her çocuk farklıdır. Hayal gücü farklıdır. Farklı dünyalara sahiptir. Bunun için de çocuğun iç dünyasını keşfetmek en iyi şekilde oyunla olur.
Sakarya Oyun terapisi çocuğun bilişsel gelişimi ve psikososyal durumuna göre seçilen oyun ve oyuncaklarla canlandırılabilir ve çocuğun duygularını paylaşmasına yönelik karakterler yaratılabilir. Kuklalar kullanılabilir. Çocuğun yaşadığı olumsuzluklar mesela çok sevdiği birini kaybetmesi, aile içi şiddet görmesi, taciz vs. sorunlar oyun ile tasvir ederek anlamlandırıldığı aktivitelerdir.
Sakarya Oyun Terapisi Uygulamaları Nelerdir?
Kurumumuz uzman oyun terapistleri tarafından çocuğun sıkıntıları göz önünde bulundurularak;
- Çocuk merkezli
- Deneyimsel
- Yapılandırılmış
Oyun terapisi yöntemlerini planlar. Oyun terapisi tedavi yöntemleri yaş göz önünde bulundurulur. Genellikle 2 – 11 yaş aralığı çocuklar için uygun bir metottur. 11 yaş sonrası terapinin devam etmesi uzman terapistin kararına bağlıdır. Çocuk doğası itibari ile oyunu çok sever. Terapi yolu ile birçok kazanım elde eden çocuklar duygularını çok güzel ifade ederler, özgüvenleri artar. Farklı bakış açısı geliştirebilir, karşılaşabilecekleri olumsuzlarla kolay baş edebilirler. Korkularını yenerek, sorumluluk sahibi olur.