Telefon
Konum
WhatsApp
İnstagram
İletişim Bilgileri

Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Ergoterapi Nedir?

Özel gereksinime ihtiyaç duyan ve hayat kalitesini yükseltmek isteyenler için sunulan sağlık hizmetlerinden birisi ergoterapi olarak karşınıza çıkacaktır. Böylelikle sosyal dışlanmalara neden olan durumları yaşayan bireylere destek olunmaktadır. Doğuştan gelen birtakım kalıtsal hastalıklardan, nörolojik sağlık problemi yaşayan kişilere kadar çeşitli alanlarda verilen destekler ile çeşitli becerilerin kazandırılmasına olanak verilmektedir.

Ergoterapist Nasıl Olunur?

Üniversitelerin Ergoterapi bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimi alarak mezun olan kişilerin bu uygulamaları yapmaları konusunda deneyime ve yeterliliğe sahip olabileceklerine değinilmektedir. Ergoterapist olmak isteyen ve sağlık alanında çalışmaları gerçekleştirecek olanların temel tıp bilimleri derslerini, YÖK tarafından zorunlu kapsama alınan ortak dersleri ve Ergoterapi uygulamalarına yönelik teorik ve uygulamalı dersleri almaları, saha çalışmalarında bulunmaları ve klinik ağırlıklı mesleki uygulamaları tamamlamaları da gerekmektedir. Bu sağlık çalışanları, eğitim süreçlerinde zorunlu mesleki uygulamaları (staj) 4. Ve 6. Yarıyıl sonunda ve 7. ve 8. Yarıyıllarında gerçekleştireceklerdir.

Ergoterapist Çalışmaları Kimleri Kapsar?

Bebeklik ve çocukluk dönemi başta olmak üzere, her yaştaki bireye sunulan ve sağlık sorunlarına çözüm odaklı hareket edilen bir dizi çalışmayı barındırmaktadır. Zihinsel veya fiziksel sorunlardan kaynaklı duyusal ve sosyal alanlarda sıkıntı içerisinde olan bireyleri kapsamaktadır. Yeme ve uyku bozukluğu yaşanması, dil ve konuşma güçlüğü ile karşılaşılması ve öğrenme güçlüğünün var olması halinde bireylerin bağımsız bir yaşam becerisini kazanmaları için çalışılan bir alandır.

Ergoterapide Duyu Bütünleme Nedir?

Dokunma, görme, işitme, koku alma, ve tat gibi duyusal sistemlerin yanı sıra denge ve vücut farkındalığı da dahil olmak üzere toplamda 7 sistemin iyi bir şekilde organize edilmesini ve bu eksikliklerin giderilmesini sağlayan uzmanlar tarafından verilen terapileri inceleyebilirsiniz. Çocukluk dönemlerinden itibaren duyu bütünleme alanında sorun yaşayan bireylere verilen eğitimler ve tedavi süreçleri sayesinde iletişime daha açık hale gelmelerine ve sosyal çevreyle daha yakından ilişki içerisinde olmalarına olanak verilmektedir. Özellikle oyun terapileri ile günlük yaşama entegre olmalarına ve duyusal bütünlüğü sağlamalarına fırsat verilmektedir.

Ergoterapinin Faydaları Nelerdir?

Kaba ve ince motor becerilerinin desteklenmesinde, duyusal işleme becerilerinin geliştirilmesinde, oyun ve etkileşim faaliyetlerine katılımın artırılmasında, akademik becerileri öğrenme kapasitesinin artırılmasında ve günlük yaşam aktivitelerini kimseye bağlı ve bağımlı olmadan gerçekleştirmelerinde faydaları bulunmaktadır.

Çocuklarda Gelişimsel Gecikme Durumunda Ergoterapi Avantajları Var Mı?

Çocuklarda gelişimsel gecikmelerin yaşanması durumunda ergoterapistler tarafından uygulanan aktiviteler ve oyun gibi faaliyetler sayesinde birtakım beklentiler mevcuttur. Öz bakım becerilerini kazanmaları, günlük aktivitelere katılmalarının sağlanması ve oyun gibi etkinliler ile görsel algısal becerilere sahip olmaları için çocuğunuzdaki öğrenme güçlüğü karşısında destekleri alabilirsiniz.